Szak és tagszervezetek oldalai (kattints a lenyitáshoz)
ASzSz - közösségi oldalak

Kiemelt hírek - történések

Hírek

Megállapodtak - béremlés a BKV-nál

2015.06.05

Megállapodtak a felek a 2015. évi bérmegállapodásról a BKV-nál.

bkv_zrt1_200A mai bértárgyaláson az áprilistól szóló 2,6%-os béremelési mértéken és a 140 ezer Ft/fő éves cafeteria összegen a munkáltató nem volt hajlandó emelni, viszont a tárgyaló feleknek sikerült megegyezni az előző tárgyaláson vitatott két kérdésben. Ez alapján a munkáltató elfogadta, hogy a jubileumi elismerések és a balesetmentes közlekedés alapját képező jutalomalap idén 105 ezer forintra emelkedik, úgy, hogy Kollektív Szerződésben rögzítetten jövő évtől kezdődően mindig az aktuális béremelés százalékos mértékével tovább emelkedik, ha a felek nem kötnek ettől eltérő megállapodást. Ezzel sikerült bebiztosítani az értékállóságot. A másik vitatott kérdésben, a személyi béremelés végrehajtási technikájában is sikerült kompromisszumra jutni. Ez alapján idén 6100 Ft/hó/fő az alapbéremelés mértéke, de a felek igazgatósági szintű megállapodást köthetnek 15 napon belül a differenciált végrehajtásra. A felek vállalták, hogy 2016-ban olyan bérmegállapodást kötnek, amelynek minimum 50%-át a személyi alapbérből számolva százalékosan a maradékát fejkvótában számolva egységesen határozzák meg. 

Miután ebben a két kérdésben sikerült megegyezni, a BKSZSZ bejelentette, hogy hajlandó aláírni a megállapodást.

A VTDSZSZ testülete úgy döntött, hogy miután az egyik reprezentatív szövetség bejelentette aláírási szándékát, szintén elfogadja azt a következő szempontok miatt: 

1, Csak így marad meg továbbra az eddig egységes szakszervezeti álláspont, ráadásul a jogszerű sztrájk megtartása már részleges aláírás esetén is kérdésessé válik, hosszadalmas jogvita során dönthető el egyértelműen. 

2, Igaz, hogy a sztrájkfenyegetés bejelentése után csak kis mértékben sikerült feljebb emeltetni a béremelési ajánlatot és a cafeteriát, de két hosszútávra szóló követelésünket maradéktalanul elfogadta a munkáltató. Idén kidolgozásra kerül a vállalati bértarifa rendszer, amely a következő években fokozatosan felzárkóztatja az elmaradt területeket és megszünteti a bérfeszültségeket. Illetve Kollektív Szerződésben lesz rögzítve a jubileumi jutalmak és a balesetmentes közlekedésért kapott elismerések értékállósága.

 A fenti okok miatt a VTDSZSZ tagszervezetei úgy döntöttek, hogy ezt a kompromisszumot elfogadják. Az egyeztetések java viszont még ezután kezdődik, hiszen rendkívül szoros határidőn belül kell kialakítani a bértarifa rendszer kereteit.

 

Vissza a többi hírhez
Vissza a lap tetejére Vissza a főoldalra
ASzSz - közösségi oldalak twitter facebook